Ημερήσια διάταξη των Επερωτήσεων: Θα συζητηθεί η υπ' αριθμόν 1/1/14.7.2010 επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

Ημερήσια διάταξη των Επερωτήσεων: Θα συζητηθεί η υπ' αριθμόν 1/1/14.7.2010 επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

Ημερήσια διάταξη των Επερωτήσεων:  Θα συζητηθεί η υπ' αριθμόν 1/1/14.7.2010 επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Α. Νάκου, Ι. Λαμπρόπουλου, Μ. Μπεκίρη, Ε. Αυγενάκη, Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, Θ. Καράογλου, Α. Δερμεντζόπουλου, Ν. Παναγιωτόπουλου, Ι. Βρούτση και Κ. Κουκοδήμου προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, με λίγη ανοχή στο χρόνο, που είμαι βέβαιος ότι θα την έχω.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν μελετήσει κανείς μία-μία τις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις περίφημες δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών για αναγκαστικές περικοπές, κανονικά η απόφασή σας για διακοπή του αναπτυξιακού προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», δεν θα έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν. Όμως, όλους εμάς που υπηρετήσαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πιστεύαμε και πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην τοπική κοινωνία και στην επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα πάσης φύσεως για τη χώρα μας, πραγματικά, μας ξαφνιάζει.

Η απόφαση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να διακόψει αιφνιδίως το αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ» έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά από αποφάσεις που αποδεκατίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ωθώντας την στο περιθώριο, στον απόλυτο αποκλεισμό από την ανάπτυξη και την πρόοδο. Τη στιγμή που αλλάζει ριζικά το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εφαρμογή του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», τη συνένωση δηλαδή των δήμων της χώρας, που αποφασίσατε με απόλυτη μυστικοπάθεια και με καθαρά κομματικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνετε υπ' όψιν σας τα ιδιαίτερα δεδομένα του κάθε δήμου και της κάθε περιοχής, η περικοπή των θεσμοθετημένων οικονομικών πόρων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνει τη χαριστική βολή σε έναν ολόκληρο θεσμό.

Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» σύμφωνα με το ν. 3274/2004 ξεκίνησε ως πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας για τα έτη 2005 έως 2009 με δυνατότητα παράτασης για άλλα δύο έτη, με αρχικό προϋπολογισμό 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα πρώτα χρόνια ολοκληρώθηκαν 3,5 χιλιάδες έργα και δημοπρατήθηκαν περισσότερα από 10 χιλιάδες, γεγονός που υπογραμμίζει και αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την ανάγκη στήριξης των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να πετύχουμε το ζητούμενο, την ισόρροπη ανάπτυξη στην περιφέρεια.

Η παράταση του προγράμματος κρίθηκε απαραίτητη και όντως, δόθηκε μία σχετική παράταση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2009 λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος με ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών την 31η Αυγούστου. Όμως, όλως αιφνιδίως στις 22 Ιουνίου του 2010 αποφασίζει εκ νέου η Κυβέρνηση και ορίζει την 25η Ιουνίου του 2010 ως καταληκτική ημερομηνία. Τρεις ημέρες δηλαδή, μόνο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αυτές. Θεωρώ ότι είναι ημερομηνίες και χρονικά περιθώρια που δεν χρήζουν κανέναν σχολιασμό.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλες οι αποφάσεις που έχει πάρει η παρούσα Κυβέρνηση και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται εν μία νυκτί. Είναι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στο σκοτάδι με άκρα μυστικότητα, χωρίς κοινωνικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, εγείροντας ποικίλα ερωτηματικά ως προς την αιτιολογία τους, την πρόθεση, το σκεπτικό, αλλά και το αποτέλεσμα που αναμένεται να έχουν.

Τα ερωτήματα, λοιπόν, που προκύπτουν είναι πολλά και αμείλικτα. Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης στους πολίτες για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη; Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης στους δημάρχους, που λίγο πριν ζητήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, βρίσκονται έκθετοι και ανειλικρινείς ως προς τις δεσμεύσεις τους και τον προγραμματισμό των δήμων τους;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά, δυστυχώς, φαίνεται ότι η λέξη κλειδί, ανάπτυξη, απουσιάζει παντελώς από την πολιτική που ακολουθεί σε όλους τους τομείς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  Όπως φαίνεται, σε όποιους τομείς υπήρξε βασικός πυλώνας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για την πρόοδο του τόπου, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σκοπό να την εξαφανίσει. Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», είναι ένα πρόγραμμα, που στόχο είχε την ανάπτυξη και την προβολή της περιφέρειας μέσα από την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, για την ανάπτυξη της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Ούτε η αποκέντρωση και η ανάπτυξη της περιφέρειας, όμως, φαίνεται να αποτελεί ζητούμενο στην πολιτική που ασκεί σήμερα η Κυβέρνηση. Γιατί το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» αφορά και την υλοποίηση έργων «πράσινης» ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, έργα και έννοιες που φαίνεται να παραμένουν μόνο στις προφορικές σας εξαγγελίες και όχι στην πράξη. Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» προέβλεπε την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου των τοπικών κοινωνιών, την ανάπτυξη δράσεων, την προβολή και την περαιτέρω ανάπτυξη και της τοπικής τουριστικής κίνησης.

Με την απόφασή σας αυτή, κύριε Υπουργέ, για διακοπή του αναπτυξιακού προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», αποδεικνύετε έμπρακτα την πολιτική σας βούληση. Βυθίζετε τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης χωρίς διέξοδο, αφού εσείς οι ίδιοι έχετε παύσει κάθε μορφή ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, με μοναδικό πρόσχημα την περικοπή δαπανών λόγω κρίσης. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προτάσεις, άμοιροι, άτολμοι, άβουλοι συνεχίζετε να ακολουθείτε τη μοναχική σας πορεία, μόνο που δυστυχώς η πορεία σας αυτή είναι ένας διαρκής κατήφορος όχι μόνο για σας, αλλά για όλη τη χώρα και για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Σας ευχαριστώ.